kako-yoast-seo-dodatak-radi

Kako Yoast SEO dodatak zapravo radi?

Yoast SEO dodatak je mnogo više od zelenih tačkica! Instaliranjem dodatka Yoast SEO zaista možete da pomognete vašem SEO-u. Ali oko ovog dodatka postoji puno mitova i zabluda. Pa da vidimo šta tačno radi Yoast.

rad na optimizaciji sajta

Yoast SEO je izuzetno popularan WordPress dodatak i to sa dobrim razlogom. Kada se pravilno koristi, može vam pomoći da ozbiljno poboljšate mnoge različite aspekte vašeg SEO-a.

Ali takođe postoji puno mitova i zabluda oko ovog dodatka.

Neki blogeri misle da će instaliranjem Yoast-a magično „završiti“ sav SEO na blogovima, ali nažalost sam dodatak nije tako „pametan”.

Takodje, mnogi blogeri misle da sve što Yoast radi jeste da daje crveni, narandžasti i zeleni rezultat na semaforu, ali Yoast je mnogo više od zelenih tačkica.

U stvari, većina blogera zapravo i ne zna u punoj meri šta Yoast zaista radi. Od popravljanja gomile tehničkih problema u pozadini, do pravilnog opisa svake stranice. Zatim, automatski deindeksira stranice koje ne želite da Google „vidi”. Omogućava kontrolu kretanja posetioca po sajtu (breadcrumbs) i još mnogo toga. Yoast radi mnogo da vam pomogne da poboljšate SEO svog sajta!

U ovom članku ćemo pogledati tačno šta dodatak Yoast radi (i neke stvari koje ne radi!) da bi poboljšao SEO-a vašeg sajta, tako da dobijete mnogo lepog saobraćaja na pretraživačima.

Kreira XML sajtmapu (sitemap.xml)

Yoast automatski generiše XML mapu sajta, koju zatim možete poslati Guglu putem Google Search Console. Mapa sajta sadrži sve stranice na sajtu, i tako pomaže pretraživačima da ih pronađu i popišu, kao i da razumeju strukturu vašeg sajta.

Predavanje mape sajta pretraživačima nije neophodno, ali može im pomoći da lakše pronađu sve vaše postove i stranice i efikasnije popišu vaš sajt.

Prikazuje strukturirane podatke (structured data)

Yoast automatski prikazuje potpuno integrisani grafikon strukturiranih podataka za vaš sajt. Ovo pomaže pretraživačima da bolje razumeju sadržaj vaše stranice i kako su povezani svi različiti delovi.

Dodaje canonical URL

Yoast dodaje canonical URL na sve vaše postove, stranice i arhive. To znači da čak i ako ste nenamerno kreirali dupli sadržaja (recimo kod TAG stranica ili kada jedan tekst stavite u dve kategorije – ili bilo kada drugo kada je isti sadržaj dostupan na dve ili više URL adresa), Yoast će reći pretraživačima da obraćaju pažnju samo na originalni sadržaj.

Pravilno obeležava stranice 

Yoast automatski saopštava pretraživačima kada su određene stranice na vašem sajtu deo numerisane arhive (stranica 1, stranica 2, stranica 3 itd.)

Automatski isključuje prikaz linkova za prijavu i registraciju

Yoast SEO dodatak automatski ne prati linkove za prijavu i registraciju na vašem sajtu. Drugim rečima, poručuje pretraživačima da ne slede ove linkove, jer NE ŽELITE da pretraživači pokušavaju da slede vaše linkove za prijavu i registraciju.

Automatski deindeksira stranice pretraga na samom sajtu

Prema Guglovim smernicama, interne stranice rezultata pretrage ne bi trebalo da se indeksiraju, jer očigledno pružaju loše korisničko iskustvo.

Google smernice

Yoast SEO dodatak automatski deindeksira vaše interne rezultate pretraživanja, tako da ovo nije problem!

Dozvoljava da sami deindeksirate stranice, postove i arhive

Dodatak Yoast SEO takođe vam omogućava da deindeksirate stranice, postove ili arhive koje odaberete, putem odeljka „Napredno“ u metaboksu Yoast SEO. Da biste deindeksirali post ili stranicu, jednostavno izaberite „Ne“ gde piše „Dozvoli pretraživačima da prikazuju ovu objavu / stranicu u rezultatima pretrage?“. (Allow search engines to show this Post in search results?)

Yoast SEO postavke

Na primer, možda ćete želeti da deindeksirate TAG arhive (arhive oznaka), arhive autora i drugi „tanak” sadržaj (stranice sa sadržajem ispod 300 reči) koji treba da bude na vašem blogu, ali koji ne želite da se pojavljuje u Google pretragama!

Dozvoljava vam da preusmerite URL priloga na sam prilog 

Način na koji WordPress radi znači da se za svaki prilog kreira posebna stranica (na primer, za vaše fotografije). Ako po tom pitanju ništa ne preduzmete, pretraživači će indeksirati URL adrese vaših priloga. To će dovesti do toga da posetioci dodju na stranice sa vašeg sajta koje su samo fotografije i ništa drugo – vrlo loše korisničko iskustvo i stoga je vrlo loše za vaš SEO!

Srećom, postoji lako rešenje ako imate dodatak Yoast SEO. Jednostavno idite na SEARCH APPEARANCE >> MEDIA i tamo piše: „Preusmeri URL adrese priloga u sam prilog?“ (Redirect attachment URLs to the attachment itself?) I uverite se da je ovo postavljeno na DA.

Yoast SEO postavke - prilozi

Omogućava da pronadješ i popraviš „nepovezan” sadržaj

Nepovezan sadržaj je sadržaj na vašem sajtu bez internih linkova ka njemu. Pretraživači vide sadržaj sa puno internih linkova kao važniji od sadržaja sa manje internih linkova. Nepovezan sadržaj se stoga smatra nevažnim, jer na njega vodi NULA linkova. Pomoću dodatka Yoast SEO lako možete pronaći i popraviti ovaj sadržaj, tako da je veća verovatnoća da će se rangirati i tako privući više saobraćaja.

Omogućava kontrolu kretanja posetioca po sajtu (breadcrumbs)

„Mrvice” (breadcrumbs) omogućavaju čitaocima da se bolje kreću po vašem sajtu i pomažu pretraživačima da bolje razumeju strukturu vašeg sajta. I jedno i drugo je dobro za SEO!

Yoast SEO dodatak vam daje potpunu kontrolu nad ovim. Možete da omogućite „mrvice” u podešavanjima dodatka Yoast, kao i da tačno izaberete šta će se prikazivati i gde će se prikazivati „mrvice” (i gde ne želite da se pojavljuju!) Možete i da koristite postavke Yoast-a na pojedinačnom postu na blogu, tako da budete sigurni da je tačna kategorija prikazana za taj post.

Yoast SEO postavke - breadcrumbs

Omogućava laku verifikaciju sajta putem Google Search Console

Kada prvi put verifikujete sajt pomoću Google Search Console, potrebno je da dodate verifikacioni kod na sajt. Yoast vam pruža lak način da ovo uradite tako što ima tačno polje za dodavanje tog koda. Jednostavno idite do GENERAL >> WEBMASTER TOOLS da biste to uradili.

Yoast SEO postavke - Google Search Console

Omogućava lako povezivanja sajta sa Pinterestom

Kada po prvi put podesite Pinterest nalog, moraćete da dodate verifikacioni kod na svoj sajt da biste povezali ove dve lokacije. Yoast olakšava dodavanje i ovog koda. Jednostavno idite na SOCIAL >> PINTEREST i dodajte svoj kod.

YOast SEO postavke - Pinterest

Dodaje OpenGraph oznake na svaki post i stranicu

Yoast dodaje OpenGraph oznake na svaku stranicu i post. OpenGraph oznake koriste društvene mreže poput Facebook-a i Twitter-a, tako da pravilno mogu da prikažu pregled vaše stranice kada se podeli na društvenim mrežama i uključuje sliku i mali deo teksta. Samo idite na SOCIAL deo Yoast-a da uključite ovu opciju.

Takođe, možete da podesite određenu sliku i opis, za koje želite da se prikazuju kada se vaša početna stranica deli na društvenim mrežama, kao i podrazumevanu sliku koja se koristi ako post / stranica koja se deli ne sadrži slike. Ove opcije možete pronaći u SOCIAL>> FACEBOOK.

Dozvoljava podešavanje meta opisa za početnu stranicu

Dodatak Yoast takođe vam omogućava da postavite meta opis za početnu stranicu – kada se vaša početna stranica pojavi u rezultatima pretraživača. Da biste pristupili ovom podešavanju, idite na SEARCH APPEARANCE >> GENERAL. Postavljanjem meta opisa za vašu početnu stranicu rezultati pretraživanja za ime vašeg bloga izgledaju profesionalnije i mogu vam pomoći da poboljšate procenat klika na sajt.

Yoast SEO postavke - pocetna stranica

Dozvoljava da dodate sadržaj pre i/ili posle vašeg RSS fida

Dodatak Yoast omogućava vam dodavanje sadržaja pre i / ili posle vašeg RSS fida. Ovu funkciju možete da koristite da biste, čak i ako neko ukrade vaš sadržaj, bili potpisani kao originalni izvor. 

Ovu funkciju možete pronaći u SEARCH APPEARANCE >> RSS

Yoast SEO postavke - RSS feed

Pomoć pri optimizaciji blog posta

Naravno, bio bi prosto greh da na ovaj spisak ne uvrstim najpoznatiju osobinu dodatka Yoast – zelene tačkice! Kada koristite Yoast SEO dodatak, na dnu ekrana za uređivanje svakog posta, stranice i arhive dobijate Yoast metaboks. Ovu funkciju možete koristiti za optimizaciju postova na blogu (i stranica i kategorija).

Važno je naglasiti da ovaj odeljak ne čini ništa magično. Ne govori Guglu da bi vaš post trebalo da bude rangiran za određenu ključnu reč, niti vas primorava da radite bilo šta što ne želite. To je jednostavno alat koji daje predloge o tome kako biste možda želeli da poboljšate svoj post kako biste ga optimizovali, tako da ima najbolje šanse za rangiranje za određenu ključnu reč ili ključnu frazu.

Uvek bi trebalo da koristite zdrav razum u tandemu sa ovim alatom i nikada ne biste trebali da pokušavate da dobijete SVE zelene tačkice na štetu kvaliteta i / ili korisničkog iskustva.

YOast SEO postavke - blog post SEO

Pomoć pri optimizaciji čitljivosti blog posta

Na sličan način, Yoast-ova analiza čitljivosti daje predloge kako poboljšati čitljivost postova na blogu – još jedan važan deo SEO-a.

I opet, ovo je samo alat koji daje predloge koje možete da ignorišete ako smatrate da predlog nije prikladan za bilo koji post na blogu. Međutim, predlozi se zasnivaju na dobro utvrđenim principima odličnog „kopija”, pa ih vredi pročitati i ozbiljno razmotriti.

Pomoć pri optimizaciji najjačeg sadržaja

Dodatak Yoast SEO takođe uključuje alate koji će vam pomoći da optimizujete najjači sadržaj na blogu. Najjači sadržaj su vaši najvažniji, najsveobuhvatniji postovi na blogu – na primer, obimni vodiči za vaše glavne kategorije.

Dodatak Yoast vam omogućava da izaberete da li je određeni sadržaj vaš najjači sadržaj. Ako uključite ovu postavku, to će učiniti SEO i analizu čitljivosti strožijim kako bi se podržala činjenica da bi najjači sadržaj trebao biti vaš najbolji sadržaj.

Yoast SEO postavke - najjaci sadrzaj

Pomoć pri unapredjenju prikaza blog posta na pretragama

Dodatak Yoast vam takođe daje alate koji će vam pomoći da poboljšate izgled vaših postova u rezultatima pretrage. Ovi alati se nalaze u Yoast metaboksu na svakom postu. Pomoću ovih alata možete postaviti meta opis za svaki post, kao i promeniti title tag i URL, gde je to potrebno.

Dodatni SEO alati u premijum verziji

Yoast SEO dodatak je potpuno besplatan, ali postoji i Yoast SEO Premium dodatak koji dolazi sa još više SEO alata, kao što su menadžer preusmeravanja, bolja optimizacija ključnih reči, predlozi za interno povezivanje i podrška 24/7.

Redovno se ažurira

Ne samo da blogerima nudi čitav niz alata za optimizaciju blogova i pojedinačnih postova za pretraživače, već se Yoast i redovno ažurira – kako bi bio u toku sa promenama na WordPress-u, ali i u SEO praksi

A sada vi!

Da li vas je bilo koja od ovih stvari iznenadila? Volela bih da čujem ako ste danas naučili nešto novo. Javite mi u komentarima ispod.

Ako imate pitanja, slobodno mi pišite. Daću sve od sebe da pomognem!