title-tag-meta-opis-seo-pravila

Kako da popunite title tag i meta opis u skladu sa SEO pravilima?

Title tag i meta opis su veoma važni, ne samo za dobro rangiranje na Guglu, već i da bi dovodili saobraćaj na vaš sajt. Možete da imate dobar rang i da dobijate gomilu impresija preko Gugla, što se vidi u Google Search Console, ali ako niko ne klikće na vaš sajt tokom pretrage na Guglu, vaš title tag i meta opis mogu biti krivci za to.

Možda se dobro rangirate na Guglu, ali da li ste zadovoljni količinom saobraćaja? Hajde da prodjemo kroz pravila pisanja title taga i meta opisa, kako bih vam pomogla da dobijete više saobraćaja i potencijalnih klijenata.

Šta je title tag, a šta meta opis?

Ako niste sigurni šta su title tag i meta opis i koji je ispravan termin za njih, jer se koriste različiti nazivi na različitim platformama, to su ustvari naslov i kratak paragraf ispod njega koji se pojavljuju na Google pretrazi kada nešto pretražujete.

Kada tražite nešto na Guglu, izaberete da kliknete na odredjene sajtove, dok neke druge preskočite, pa razmislite šta vas navodi na takvu akciju.

Title tag je veoma važan za SEO jer govori Guglu tačno o čemu je stranica i to je primarno mesto za ključne reči.

Meta opis je manje bitan. Gugl ne gleda toliko na ovaj paragraf. Ali nikako ga ne treba otpisati. Meta opis je takodje medju prvim stvarima koje ostavljaju utisak na vašeg potencijalnog posetioca. Tu je vaša prilika da se izdvojite iz gomile i zainteresujete nekoga da klikne na vaš sajt.

Kao što možete da vidite na slici, ključne reči su boldovane u meta opisu i iako možda neće mnogo doprineti boljem rangu, mogu da privuku poglede i da posetilac shvati da je na vašem sajtu baš to što traži.

optimizacija-sajta-seo-natasa

Zašto su vam potrebni title tag i meta opis?

Dakle, title tag spada u faktor rangiranja, a meta opis je prvi utisak koji se ostavlja na potencijalnog posetioca, tako da su oba veoma važna elementa. Ali baš često vidim da vlasnici sajtova ne popune ova polja pravilno i to znači da propuštaju prilike za saobraćaj.

Ako ih ne popunite ručno, neke platforme će ta polja automatski popuniti sa tekstom koji se nalazi na toj stranici a to neće uvek biti nešto relevatno, ili čak Gugl sam može da popuni ova polja spram utiska koji je stekao o vašem sajtu, spram sadržaja koji se tu nalazi, na odredjenoj stranici. Često su to čiste gluposti i nemaju veze sa poslovanjem sajta!

Videla sam meta opise u kojima Gugl povuče nazive fotografija na stranici umesto konkretnijeg teksta, ponekad povuče čak i informacije iz futera – politiku privatnosti ili društvene mreže.

Da li bi vas ovakav meta opis privukao da kliknete na sajt? Verovatno NE. To izgleda poprilično neprofesionalno i spamerski. Zato ne odbijajte potencijalne klijente samo zato što vas mrzi da popunite meta opis i title tag ili vam to nije bitno!

Treba da znate da Gugl ponekad menja title tag i meta opis iako ste ga uredno popunili, misleći da on to može bolje, ali ukoliko ispunite ova polja sa relevantnim podacima koja odgovaraju sadržaju na sajtu i onome što ljudi traže, manje su šanse da se to desi.

Na primer, može da se desi da ukoliko u title tag stavite samo kratak opis poslovanja, bez naziva firme, da Google promeni title tag u naziv firme, jer zna da je ljudima bitno da znaju ime biznisa ili sajta na koji će da kliknu. Ovo može da se sredi tako što ćete skratiti title tag na toliko karaktera da stane i kratak opis i naziv sajta ili firme. Dakle, ako uočite da je Google nešto menjao pokušajte onda vi sami da napravite neki kompromis izmedju vaše prve ideje i nastale promene pa da vidite šta će se desiti.

radni-sto-zelenilo

Kako da pišete title tag i meta opis po SEO pravilima?

Sada kada znate zašto su ova polja važna, hajde da vidimo kako da ih popunimo.

Title tag treba da bude dužine od 50-60 karaktera, a meta opis do 160 karaktera maksimalno. Neke platforme (koje nisu WordPress će vam dati možda i više prostora pa budite pažljivi da ne prekoračite ovaj broj). Da ne biste preterali možete koristiti ovaj online alat za proveru broja karaktera serpsim.com

Ukoliko koristite Yoast dodatak on vam jasno pokazuje granice karaktera za ova polja.

Bitno je da ne razmišljate previše kada popunjavate ova polja ili da zvučite previše veštački. Samo opišite o čemu je stranica, uključite najbitnije informacije i relevantne ključne reči. Fokusirajte se na posetioca, a ne na vas!

Evo nekoliko primera:

Početna stranica za sajt koji se bavi unutrašnjim uredjenjem prostora – enterijerom

Title tag – Stil Enterijeri | Dizajn modernog doma Beograd

Meta opis – Želite da unesete svež, moderan izgled domu iz prošlog veka u Beogradu? Stil Enterijeri će oživeti vaš dom iz snova.

Stranica sa uslugama za nekoga ko se bavi instagram strategijom za fotografe

Title tag – Instagram strategija za fotografe | Andjela Bart agencija

Meta opis – Da li ste fotograf koji se muči sa nastupom na Instagramu i dosta vam je gubljenja vremena? Hajde da porazgovaramo o kreiranju strategije bez stresa!

Kada popunjavate ova polja obraćajte se ciljnoj publici i recite kako vaš biznis može da im pomogne. Za stranice kao što su početna, o nama ili kontakt nemojte ostaviti samo tako naziv stranice jer tako ne dajete Guglu nikakvu informaciju o čemu je ta stranica. Propuštate priliku za još ključnih reči.

Ako ne možete da se setitie ničeg kreativnog, stavite onda naziv stranice i naziv brenda. Na primer – O nama Andjela Bart agencija | Instagram strategija za fotografe.

Popunjavanje ovih polja je lakše nego što se čini. Svakako se potrudite da ih ispunite za SVAKU stranicu (da ne bi Gugl povukao nešto besmisleno), napišite kratak opis stranice i uključite ključne reči. 

Ako vam treba još pomoći, prijavite se na mejl listu i stići će vam dokument sa svim obaveznim poljima koje treba da popunite na jednoj stranici.

Ako pak želite da optimizaciju sajta prepustite stručnoj osobi, vreme je da se povežemo. Kontaktirajte me. Čekam vas.