google-analitika-feature-image

Google analitika (GA4): Podešavanje korak po korak sa slikama

Šta je Google analitika?

Google analitika (Google Analytics) je fantastičan besplatan alat koji vam pomaže da pratite i analizirate posete vašem veb sajtu. Nudi čitav niz statistika koje prikazuju kako vaš sajt funkcioniše.

Možete ga koristiti da pratite koliko posetilaca i pregleda stranica dobijate, koliko pregleda svaka pojedinačna objava na blogu dobija, kao i koje su vaše najbolje (i najgore) objave na blogu.

Ove informacije možete videti u bilo kom vremenskom periodu koji želite (danas, poslednjih 30 dana, prošle godine itd.) i uporediti ove brojke sa bilo kojim drugim vremenskim periodom koji odaberete (npr. ovaj mesec u poređenju sa prošlim mesecom, ova godina u poređenju sa prošlom godinom).

Takođe možete saznati informacije o čitaocima i otkriti kako oni pronalaze vaš sajt i reaguju na sadržaj.

Ali da biste videli i koristili ove podatke, prvo morate napraviti nalog na GA i postaviti malu oznaku (kod) za praćenje na svoj sajt. To je ono što će Google koristiti da prikupi sve informacije koje su mu potrebne da bi vam prikazao statistike o sajtu koje će vam omogućiti da pratite svoj napredak i razvijete svoj blog ili sajt.

Koja je novost vezana za Google analitiku?

U oktobru 2020, Google je najavio najveću promenu u analitici do sada: Google Analytics 4. Od tada, GA4 i stara verzija – zvana Universal Analytics – postoje paralelno, pri čemu mnogi blogeri i vlasnici veb sajtova biraju da ostanu na staroj, dobro poznatoj verziji Google analitike.

Međutim, Google je nedavno najavio da će isključiti staru Universal Analytics 1. jula 2023. To znači da Universal Analytics više neće obrađivati podatke od 1. jula 2023. (iako je Google rekao da će stari podaci iz Universal Analytics-a biti dostupni za pregled najmanje 6 meseci nakon datuma isključenja).

Jedan veoma važan faktor koji treba uzeti u obzir je da se podaci iz Universal Analytics-a neće prebaciti na novi Google Analytics 4. To znači da morate što pre da podesite novu verziju analitike – Google Analytics 4 – kako biste mogli da izgradite neke istorijske podatke pre datuma isključenja.

Da li treba da pređem sa stare UA na novu GA4?

Nije obavezno da prestanete da koristite Universal Analytics odmah, ali trebalo bi barem da podesite Google Analytics 4 kako biste mogli da počnete da prikupljate podatke na vašem GA4 nalogu. Sviđalo se to vama ili ne, GA4 je budućnost Google analitike, i što duže odlažete podešavanje GA4, manje ćete podataka imati na raspolaganju za istorijsko poređenje kada se Universal Analytics ukine 1. jula 2023.

Kako podesiti Google Analitiku 4 (korak po korak, uz slike)

Podešavanje Google Analytics 4 je vrlo jednostavno i trajaće manje od 5 minuta. Preporučujem vam da to uradite ODMAH, kako biste dobili maksimalan broj istorijskih podataka u svom nalogu pre nego što dođe do ukidanja u julu 2023.

Zapamtite, ne morate odmah početi da koristite GA4. Jedina stvar koju treba da uradite sada je da podesite GA4 tako da počne da prikuplja podatke.

1. ODABERITE PROPERTY

Otvorite Google Analytics i izaberite ikonicu zupčanika (Admin) u donjem levom uglu. Izaberite odgovarajući nalog iz padajućeg menija prve kolone (Ovo je potrebno samo ako imate više od jednog naloga na Google Analytics-u). Zatim izaberite Universal analytics property iz padajućeg menija u drugoj koloni (Ako imate samo jedan veb sajt, automatski će biti izabran).

2. POKRENI GA4 Setup Assistant

U drugoj koloni, izaberite GA4 Setup Assistant i kliknite na GET STARTED ispod “I want to create a new Google Analytics 4 property“.

3. KREIRAJTE NOV GA4 PROPERTY

Treba da vidite novi prozor gde piše šta će se desiti sa podešavanjima. Ovaj prozor sadrži polje za potvrdu koje vam daje opciju ‘omogućavanja prikupljanja podataka korišćenjem postojećih oznaka’. To znači da Google analitika može koristiti već postavljenu UA oznaku, kako bi prikupljala podatke za novu GA 4.

Ovu opciju možete koristiti ako je vaša postojeća oznaka gtag.js. Ako je vaša postojeća oznaka analytics.js , ili ako koristite Google Tag Manager, onda nemojte otkačiti ovo polje i ručno dodajte novu GA4 oznaku (vidi korak 5 ispod).

Dakle, izaberite da li želite ili ne želite da omogućite prikupljanje podataka korišćenjem postojećih oznaka, a zatim kliknite na CREATE PROPERTY.

4. USPEŠNO OBAVLJEN ZADATAK!

Kada proces bude završen, trebalo bi da vidite poruku koja kaže ‘You have successfully connected your properties‘.

Ako ste otkačili polje u prethodnom koraku za omogućavanje prikupljanja podataka korišćenjem postojeće oznake, podešavanje je završeno i vaša nova GA4 je sada spremna za upotrebu. Biće potrebno 24 časa da se potpuno pokrene. Možete preći na korak 6.

5. DODAJTE NOVU GA4 OZNAKU

Ako niste omogućili prikupljanje podataka korišćenjem postojeće oznake, imate još jedan korak koji treba da uradite, jer treba da dodate novu GA4 oznaku na svoj veb sajt, tako da Google analitika može početi da prikuplja podatke.

Da biste pronašli novu GA4 oznaku, odaberite DATA STREAMS u drugoj koloni. (Proverite da je property postavljen na vaš novi GA4.) Trebalo bi da vidite ekran koji izgleda ovako:

Kliknite na WEB pa na sam naziv novog GA4 naloga.

Sada treba da vidite ovakav ekran, zatim idite dole do “View Tag Instructions”:

Dolazite na ovakav ekran:

Izaberite drugu opciju “Install manually” i videćete ovakav ekran:

Pred vama je kod – to je vaša GA4 oznaka. Potrebno je da je kopirate i postavite na sajt. To možete uraditi preko nekog dodatka, preko SEO alata koji koristite ili direktno u kod teme. (ukoliko niste vešti u ovome posavetujete se sa osobom koja vam je dizala sajt)

6. PROVERITE DA LI GOOGLE ANALITIKA 4 PRIKUPLJA PODATKE

Poslednji korak je da proverite da li vaša nova GA4 radi ispravno i prikuplja podatke.

Da biste to uradili, idite na Google Analytics i odaberite GA4 property iz padajućeg menija u gornjem levom uglu.

Odaberite REPORTS, a zatim REAL-TIME sa leve strane menija. Ako sve radi ispravno, trebalo bi da vidite da se podaci prikazuju ovde. (NAPOMENA: Može potrajati do 30 minuta da se podaci počnu prikazivati na novom GA4 nalogu.)

Čestitam na uspešnoj postavci nove Google analitike. Vreme je i da otkriješ koje sve podatke možeš da pronadješ ovde i upotrebiš ih na pravi način.