7-tema-za-blog-post

7 tema za blog post koje možete napisati danas

Uvek volim da podsetim vlasnike biznisa da ako odluče da pokrenu blog za svoje poslovanje, moraju da se potrude da to bude deo šire strategije, jer blogovanje radi blogovanja neće biti od pomoći, u ovom slučaju. U stvari, to je potpuno gubljenje vašeg vremena.

Pa kako smisliti teme za blog postove koje će se isplatiti?

Uvek volim da započnem sa istraživanjem ključnih reči. Zatim pogledam svoj sajt i pomislim „da sam potencijalni klijent, šta bih želela da znam pre nego što rezervišem uslugu ili kupim proizvod?“

Kada odlučujem o temama za blog, osvrćem se na sledećih 6 tačaka i potrudim se da moja tema odgovara makar na jednu od njih.

  • Izgradnja kredibiliteta kod potencijalnih klijenata koji me možda ne poznaju ili ne znaju šta ja radim.
  • Pokazivanje autoriteta novim i postojećim klijentima.
  • Uspostavljanje i izgradnja poverenja kod potencijalnih klijenata.
  • Davanje vrednosti, umesto direktne prodaje.
  • Davanje razloga ljudima da sačuvaju sajt za čitanje, da se povežu sa mnom.
  • Vodi potencijalne klijente ka „sledećem koraku“ u prodajnom procesu.

Smatram da kada svoj tekst možete staviti u jednu od ovih tačaka, onda znate da on ima svrhu. To takođe znači da možete pratiti vrste tekstova koje pišete i osigurati se da pokrijete sve ove oblasti, u skladu sa vašim kalendarom sadržaja.

Još uvek ne znate o čemu da pišete?

Evo mojih omiljenih ideja za blog postove koje već danas možete iskoristiti.

1. Vodič kroz problem

Primer: Kako pisati optimizovane tekstove za blog: vodič za početnike

Ovo je sjajna tema za početak. Usredsredite se na problem koji može imati vaš klijent i razmotrite ga detaljno.

Ova vrsta teksta može podstaći čitaoce da traže rešenje svog problema, tj. vaš proizvod. U ovom tekstu možete spomenuti svoj proizvod, ali nemojte da bude previše očigledno da je vaš proizvod savršeno rešenje za njih.

2. Tema za upoređivanje

Primer: SEO vs. društvene mreže – šta je bolje za vaše poslovanje?

U ovom tekstu treba da se usredsredite na pomaganje klijentu da reši svoj problem na različite načine. Ovo nije tekst u kojem se fokusirate na svoj proizvod u odnosu na proizvod konkurencije (direktna prodaja je prilično ljigava). Pronađite nekoliko različitih rešenja za jedan problem i samo pišite.

3. Tema o razotkrivanju mita

Primer: Uobičajeni mitovi o angažovanju SEO kopirajtera

Ova tema je fokusirana na samo putovanje klijenta i pomaže u pretvaranju potencijalnih klijenata u stvarne klijente. Koristite ovu temu za razotkrivanje svih mitova vezanih za vaš proizvod ili uslugu, ali pišite samo istinu! Jasna objašnjenja uz minimalnu prodaju su ključ za sjajan tekst u ovom slučaju.

4. Tema koja uključuje brojeve

Primer: 5 načina za trenutno poboljšanje blogovanja

Teme sa brojevima koriste se za privlačenje publike, jer se više ističu i daju čitaocu do znanja da će postojati određeni broj tačaka povezanih sa temom, koje oni mogu lako prepoznati i povezati sa svojim problemom.

Neparni brojevi obično rade bolje, kao i niži brojevi. Ovde možete detaljno razgovarati o problemu klijenta ili čak o svom proizvodu.

5. Upit sa Gugla kao tema

Primer: SEO kopirajting – šta je SEO kopirajter i kako može pomoći vašem poslovanju

Ima li boljeg načina da odgovorite na upite svojih klijenata nego objašnjenjem onoga što oni traže na Guglu. Ukucajte ključne reči povezane sa vašim poslom i idite nadole dok ne pronađete deo „Ljudi takođe pitaju“ (People also ask). Ovde ćete videti gomilu sjajnih pitanja na koja možete odgovoriti na svom blogu.

Direktnim odgovaranjem na upit za pretragu poboljšavate šanse za povećanje Google rangiranja. Želite da znate zašto se Wikipedia dobro rangira? Oni odgovaraju na svako pitanje koje neko možda želi da zna.

6. Jasno povezan informativni tekst

Primer: Kako promovisati novi tekst na blogu na društvenim mrežama

Da li imate proizvod ili uslugu koji zahtevaju dodatne informacije za vašu publiku? Ili, želite da naučite svoju publiku nečemu što će joj koristiti i pružiti vama kredibilitet. Ovaj tekst je fokusiran na ono što prodajete i na sve što je s tim povezano. To može biti neko uputstvo za proizvod nakon kupovine ili samo tekst ispunjen informacijama.

7. Vaš najjači tekst

Primer: Sve što treba da znate o vodjenju bloga

Iz prakse u vodjenju bloga saznajemo da što je tekst duži, to bolje. Ne mislim da samo nabacate neku gomilu reči i nadate se uspehu. Ovaj najjači tekst i dalje mora biti informativan, relevantan i vredan za vašu publiku, ali takođe mora biti i obiman.

Koristite ovaj tekst da predstavite nešto što je relevantno za vaše poslovanje i pustite reči da teku. Mučite se sa dovoljnim brojem reči? Pokušajte da podelite tekst na delove/podnaslove. Odgovorite na sve najčešće upite vezane za ovu temu.

Kada napišete tekst, ne zaboravite da ga podelite na društvenim mrežama, putem mejl liste, pa čak i putem oglasa na društvenim mrežama. Vodjenje bloga pomoći će klijentima kada se nađu na vašem sajtu, ali ukoliko aktivno ne usmeravate ljude do njih, oni neće pomoći nikome.

Razmišljate da li vam je potrebna usluga kreiranja sadržaja odnosno SEO kopirajter? Posetite stranicu SEO usluga i proverite da li imam rešenje za vaš problem.