optimizacija-sajta-2021

Optimizacija sajta u 2021. godini – 5 važnih SEO podataka i kako ih iskoristiti

Optimizacija sajta u 2021. godini je jedan od bitnijih koraka ka unapredjenju biznisa uopšte, jer jačate njegovu vidljivost na najposećenijem pretraživaču, Guglu, privlačite potencijalne klijente i dok spavate, a uredjujete i staze prepoznatljivog brenda.

Danas vam donosim 5 važnih SEO podataka za 2021. koje biste trebali znati da biste povećali saobraćaj na sajt.

70% pretraga na Internetu sadrži četiri reči ili više

Kako ovo iskoristiti u svoju korist?

Pretrage od četiri reči ili više zovu se long-tail keywords (ključne reči u vidu dužih fraza) i veoma su važne kada kreirate sadržaj. Što je duži pojam za pretragu, uži je fokus i bolje možete da kreirate sadržaj za svoje potencijalne klijente.
Koristite pomoć poput odeljka Related searches na Guglu ili People also ask. Zatim, tu se ekstenzije za Chrome – Keyword Surfer ili Ubersuggest.

55% domaćinstava u Americi će posedovati pametni zvučnik do 2022. godine, a njihova prodaja u Srbiji takodje raste.

Kako ovo iskoristiti u svoju korist?

Zašto bi vas bilo briga da li domaćinstvo ima pametan zvučnik? Glasovna pretraga postaje sve popularnija i važno je pisati sadržaj koji mogu da pokupe Amazon Alexa, Google Assistant i Siri (Apple). To znači pisati sadržaj koji zvuči prirodno i koristiti duže fraze koje bi ljudi koristili u svakodnevnom govoru.

YouTube je drugi po veličini pretraživač

Kako ovo iskoristiti u svoju korist?

Godina 2021. je ona u kojoj biste trebali početi da svoj sadržaj pretvarate u video zapise. Krajnje je vreme, zaista. Ako pretražujete bilo šta počevši sa „Kako da…“, šanse da se video snimci prikažu na prvim mestima rezultata pretrage su vrlo velike. Želite da se prikazujete na Guglu kada vaši kupci ili klijenti traže informacije. Želite da budete autoritet za tu temu i steknete poverenje svojih potencijalnih klijenata. Pogledajte postojeći sadržaj i odaberite tačke koje možete pretvoriti u video zapise.

Ažuriranje starih postova na blogu pomaže u povećanju organskog saobraćaja za čak 106%. Dodavanje novog sadržaja i slika povećava njegovu vrednost.

Kako ovo iskoristiti u svoju korist?

Kuću temeljno spremate svakog proleća, pa zašto ne biste imali i prolećno čišćenje vašeg sajta? Pregledajte sve tekstove i vidite ima li nešto što možete dodati? Možda je post zasnovan na vremenski određenom periodu koji sada može da se ažurira? Ili ste saznali više o nekoj temi i možete da pružite još veću vrednost stranici. Ne zaboravite da ažurirane blogove podelite na društvenim mrežama i preko svoje mejl liste.

55,24% stranica ima 0 beklinkova, a 30% ih ima manje od 3

Kako ovo iskoristiti u svoju korist?

Ako više od polovine stranica ima nula domena koji upućuju na njih, onda su šanse da su vaši konkurenti deo ove liste. Predjite konkurenciju gradjenjem beklinkova. Kako? Prvo, kreiranjem sadržaja za deljenje, koji će druge veb stranice želeti da linkuju. Drugo, tako što ćete se obratiti drugim sajtovima i ponuditi da budete gost autor na njihovom blogu. U tom tekstu biste stavili i link do vašeg nekog teksta i tako ćete ne samo dobiti beklink, već ćete možda navesti i deo njihove publike da poseti vaš sajt.

Želite li da u 2021. godini budete fokusirani na povećanje saobraćaja na vašem sajtu putem SEO-a? Javite se (natasa @ natasaseomama.rs) da vidimo kako vam mogu pomoći.